ChatGPT: wat is het, wat kan het en gratis of betalend?

23/10/2023

ChatGPT logo

ChatGPT is de chatbot van OpenAI die gebruik maakt van Artificiële Intelligentie (AI) om menselijke dialogen te voeren. Je chat er dus mee zoals je met een chatbot van een service-na-verkoop zou chatten, met het grote verschil dat ChatGPT een breed scala van taken kan uitvoeren en vragen kan beantwoorden. Een chatbot zoals we die kennen vanop een website bij bijvoorbeeld bij Engie of Ikea is eerder beperkt in kennis en zal gestandaardiseerde vragen/antwoorden kunnen verwerken. 

Het grote verschil met ChatGPT (en andere AI chatbots) is dat ze kennis putten uit het hele internet en blijven bijleren. De definitie van Artificiële Intelligentie luidt dan ook als volgt: “AI is de mogelijkheid van een machine om mensachtige vaardigheden te vertonen - zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.” Je kan aan een AI chatbot dus ook vragen om gedichten te schrijven of songteksten. Ik durf zelfs wedden dat mensen er hun trouwgeloften door laten schrijven.

Beschikbaarheid van ChatGPT (Plus)

ChatGPT bestaat in een gratis versie die voor iedereen toegankelijk is. Perfect om bijvoorbeeld een reis te laten uitstippelen, e-mails de laten nalezen op spelfouten of uitleg kan geven over complexere thema’s. Er is een nadeel aan deze gratis versie: op piekuren kan de toegang tot ChatGPT beperkt zijn of kan het plots heel traag reageren. Met de betalende versie (ChatGPT Plus genaamd) heb je altijd en overal toegang tot je persoonlijke assistent. Ook heb je in de betalende versie altijd als eerste de nieuwste updates.

Leuk snufje – DALL-E (bèta)

Intussen lanceerde OpenAI in ChatGPT een bètaversie van DALL-E, het AI-systeem van OpenAI dat realistische afbeeldingen en kunst kan genereren vanuit beschrijvende tekst. Hieronder zie je een afbeelding van een kapitein op een schip dat 100% gegenereerd werd door ChatGPT en DALL-E op basis van deze opdracht die we ingaven:

“Generate an image of a sailor on a ship, who is working on a laptop. The sun is shining and the sea is calm. Style: illustrated. The sailor is an old man with gray hair smoking a pipe. You should be able to see the ship and it should be quite realistic.”

Je kan trouwens perfect in het Nederlands met ChatGPT chatten, geen enkele reden om je het leven moeilijk te maken.

Conclusie

De keuze tussen de gratis en betaalde versie van ChatGPT hangt af van je specifieke eisen op het gebied van toegankelijkheid, snelheid, en de behoefte aan geavanceerde functies. Voor occasionele gebruikers die de wateren van AI willen testen, kan de gratis versie voldoende zijn. Echter, voor diegenen die consistent gebruik willen maken van de uitgebreide mogelijkheden van ChatGPT, kan de betaalde versie een waardevolle investering zijn. Wat je keuze ook is, ChatGPT blijft een krachtige tool in de gereedschapskist van elke tech-enthousiast of professional.

Andere artikels

Andere avonturen

capptain

Sneller groeien, processen automatiseren
of jouw bedrijf op de kaart zetten?

Let's talk

Capptain bv
BE0563.352.739

Brusselsesteenweg 620C
3090 Overijse

info@capptain.be

Formerly Fluvio

Started in 2014 as Fluvio. Grown into a full-service digital agency with years of experience in web, app and custom software development.

Cookie policy Privacy statement Terms & Conditions Capptain