Hoe voorkom je spam via het contactformulier op je website?

15/02/2024

Niets zo vervelend als een mailbox vol ongewenste spammails. Een veelgebruikt doelwit voor spammers is jammer genoeg het contactformulier op je website. Deze kunnen niet alleen een last zijn om door te spitten, maar ze kunnen ook een veiligheidsrisico vormen. Gelukkig is er een effectieve oplossing beschikbaar: reCAPTCHA van Google.

Wat is Recaptcha?

Recaptcha is een gratis dienst van Google die helpt bij het beschermen van je website tegen spam en misbruik. Het doet dit door te controleren of de gebruiker die het formulier invult daadwerkelijk een mens is en geen geautomatiseerd programma (een bot). Recaptcha is eenvoudig te integreren in je bestaande contactformulieren en biedt een extra laag beveiliging zonder de gebruikservaring te hinderen. We hebben dit met Capptain al voor meerdere klanten succesvol ingevoerd.

Waarom Recaptcha gebruiken?

  • Bescherming tegen spam: Door te verifiëren dat de gebruiker geen bot is, helpt Recaptcha ongewenste spammails te verminderen.

  • Verbeterde beveiliging: Het beschermt je website tegen mogelijke veiligheidsrisico's die voortkomen uit geautomatiseerde aanvallen.

  • Gebruiksvriendelijk: Moderne versies van Recaptcha, zoals Recaptcha v3, zijn zeer gebruiksvriendelijk en vereisen vaak geen actie van de gebruiker, zoals het aanklikken van een "Ik ben geen robot"-checkbox.

  • Gratis: Recaptcha is een gratis dienst van Google, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor websites van elke grootte.

Hoe installeer je reCAPTCHA?

De installatie van Recaptcha op je website kan je zelf in orde brengen door het volgen van deze stappen:

  • Registreer je website bij Google reCAPTCHA: Ga naar de reCAPTCHA-website en meld je aan met je Google-account. Registreer vervolgens je website door de naam van je site op te geven en het juiste type reCAPTCHA te selecteren. Voor de meeste gebruikers is reCAPTCHA v3 een goede keuze omdat het de gebruikerservaring minimaliseert, deze vorm van reCAPTCHA is dikwijls niet eens zichtbaar voor de bezoekers van je website dus ideaal. Geef vervolgens ook je domeinnaam in. In ons voorbeeld is de website https://bybien.be, het is dus voldoende om hier 'bybien.be' in te vullen.

  • Verkrijg je site-sleutel en geheime sleutel: Nadat je je website hebt geregistreerd, ontvang je een site-sleutel en een geheime sleutel. Deze heb je nodig voor de volgende stappen.

  • Login in je WordPress website en installeer de reCAPTCHA integratie: In het linker menu van je WordPress website navigeer je naar 'Contact'. Nu verschijnt daaronder een tab 'Integraties'. Klik hierop en kies voor de reCAPTCHA integratie. Voeg vervolgens de twee codes in die je daarnet verkreeg bij Google. Voeg de reCAPTCHA-site-sleutel toe aan je contactformulierpagina en de geheime sleutel aan de serverzijde waar het formulier wordt verwerkt. Dit zorgt ervoor dat Recaptcha kan verifiëren of de gebruiker een mens is.

  • Test je formulier: Vul zelf een aantal keer het contactformulier in ter controle om te bevestigen dat het correct werkt en dat legitieme gebruikers als jijzelf niet worden geblokkeerd.

Veel succes!

Toch graag wat hulp met het installeren van reCAPTCHA?

Aarzel niet om ons te contacteren en stuur een mailtje naar ahoi@capptain.be of gebruik natuurlijk ons contactformulier!

Andere artikels

Andere avonturen

capptain

Sneller groeien, processen automatiseren
of jouw bedrijf op de kaart zetten?

Let's talk

Capptain bv
BE0563.352.739

Brusselsesteenweg 620C
3090 Overijse

info@capptain.be

Formerly Fluvio

Started in 2014 as Fluvio. Grown into a full-service digital agency with years of experience in web, app and custom software development.

Cookie policy Privacy statement Terms & Conditions Capptain