You Aren’t Gonna Need It - YAGNI

18/09/2023

yagni principe tas

Bij Capptain ontwikkelen we programma’s volgens Agile principes: snel, flexibel, iteratief en volgens de prioriteiten van de klant. We streven continu naar efficiëntie en wendbaarheid in onze ontwikkelprocessen. En één van de principes die ons daarbij helpt is het YAGNI principe, onderdeel van Extreme Programming.

Minder is meer

Tijdens het proces van softwareontwikkeling is het gemakkelijk om opgezogen te geraken in een programma en een tunnelvisie te krijgen met focus op een perfect programma dat aan elke mogelijke (of onmogelijke) vraag kan voldoen.Dat leidt tot een web aan functionaliteiten die de complexiteit en kostprijs van een programma de lucht in doen schieten; daar wordt niemand vrolijk van.

Het YAGNI principe herinnert ons eraan om niet te investeren in functies die misschien in de toekomst nodig zijn, maar om te concentreren op wat nu nodig is: zo snel mogelijk waarde creëren voor onze klanten. We zorgen voor een duurzame oplossing die op lange termijn uitgebreid kan worden, maar functies die nu niet vereist zijn hoeven ook nu niet gebouwd te worden. Dat principe delen we graag met onze klanten tijdens de functionele analyse. We bekijken oplossingsgericht op welke vlakken er ondersteuning nodig is en delen het ontwikkel proces op in verschillende fases waarbij we samen de prioriteiten bepalen.

Voordelen van ontwikkelen volgens het YAGNI-principe

Door het YAGNI-principe te hanteren, snijden we onnodige complexiteit weg, waardoor onderhoud eenvoudiger en goedkoper wordt. Dit leidt tot een flexibeler en transparanter programma, waar elke functie zijn nut bewijst en geen overbodige code de ontwikkeling vertraagt of het onderhoud compliceert. Het resultaat is een onderhoudbare en duidelijke codebase, wat essentieel is voor een soepel lopend project.

YAGNI versnelt ook onze levering omdat teams zich enkel richten op essentiële features. Dit bevordert snellere releases van kwaliteitsfuncties die echt waarde toevoegen. Door de focus te leggen op wat gebruikers het meest nodig hebben, optimaliseren we ons werkproces en leveren we producten die nauw aansluiten bij de verwachtingen van onze klanten, zonder tijd te verliezen aan overbodige ontwikkelingen.

Conclusie

In de essentie zorgt het YAGNI-principe ervoor dat we bij Capptain niet alleen Agile in naam zijn, maar ook in actie. Het herinnert ons aan het belang van het stellen van prioriteiten, het onderkennen van onzekerheden in de toekomst, en het waarderen van simpliciteit en focus in alles wat we doen. Focussen op meerwaarde creatie en digitale oplossingen ontwikkelen op een snelle, efficiënte manier is waar we voor staan.

Andere artikels

Andere avonturen

capptain

Sneller groeien, processen automatiseren
of jouw bedrijf op de kaart zetten?

Let's talk

Fluvio bvba
BE0563.352.739

Brusselsesteenweg 620C
3090 Overijse

info@capptain.be

Formerly Fluvio

Started in 2014 as Fluvio. Grown into a full-service digital agency with years of experience in web, app and custom software development.

Cookie policy Privacy statement Terms & Conditions Capptain
Als je een knop wil toevoegen op de website is het deze code: